De meest voorkomende vragen over mieren.

Mieren

Mijn koningin eet haar eieren op wat moet ik doen?

-Je koningin eet waarschijnlijk haar eieren op vanwege stress. Laat je kolonie enkele dagen met rust en zet ze weg in het donker. Kijk maar om een aantal dagen naar je kolonie.

Welke soort is ideaal om te kopen als eerste kolonie?

-De ideale beginnerssoorten zijn Lasius flavus en Lasius niger. Deze soorten zijn goedkoop en zijn vrij stressbestendig. Ook eten ze vrijwel alles en groeien ze snel in aantal.

Wat is een exotische mierensoort?

-Men spreekt van een exotische mierensoort wanneer deze soort vooral voorkomt in regenwouden. Deze soorten hebben dus een hogere temperatuur en luchtvochtigheid nodig zoals; Camponotus nicobarensis en Polyrhachis dives.

Kan ik direct beginnen met een exotische soort?

-Wij raden je persoonlijk af om te beginnen met een exotische kolonie. Deze vragen een specifieke luchtvochtigheid en temperatuur.

Heeft elke mierenkolonie een koningin?

-Bijna elke kolonie heeft één of meerdere koninginnen. Toch zijn er enkele uitzonderingen, sommige soorten beschikken over gamergates. Dit zijn vruchtbare werksters die eieren gaan leggen indien er geen koningin aanwezig is, een goed voorbeeld hiervan is Harpegnathos venator.

Hoelang leeft een koningin?

-Dit hangt af van soort tot soort, er zijn gevallen bekend waarbij Lasius sp. koninginnen ouder werden dan 20 jaar.

Heeft elke kolonie een winterslaap nodig?

-Europese mierensoorten hebben allemaal een winterslaap of winterrust nodig. Exotische soorten hebben dit echter niet.

Hoe groot wordt een mierenkolonie?

-Dit hangt af van de soort mier. Formica sp. kolonies kunnen meer dan 10 000 werksters hebben terwijl andere mierensoorten zoals Pseudoneoponera rufipes kolonies kent van maximum 200 werksters.

Wat te doen als mijn mieren mij gestoken hebben?

-Niet elke mierensoort kan steken. Een mierensteek van bijvoorbeeld Myrmica rubra doet bijna geen pijn, maar die van Diacamma rugosum doet vrij veel pijn. In de meeste gevallen zijn er geen gezondsheidsrisico’s aan gebonden tenzij je allergisch bent. Ben je zeer allergisch aan insectenbeten/steken raden wij je niet aan om stekende soorten te houden.

Voeding

Wat geef ik mijn mieren te eten?

-Mieren hebben nood aan proteïne en suikers. De suikers kan je het makkelijkste geven in de vorm van honing of honingwater (1/3 honing 2/3 water). Proteïne kan je het beste geven in de vorm van dode insecten. Sprinkhanen, meelwormen, fruitvliegen en krekels zijn goede bronnen van proteïne. Een andere goede bron van suikers en proteïnes zijn beetle jelly cups.

Hoeveel eten mijn mieren?

-Hoe groter de kolonie wordt des te meer voedsel deze gaat vereisen. Het beste is om twee keer per week voedsel aan te bieden, is het voedsel heel snel op dan kun je de volgende keer iets meer geven. Ruim ook regelmatig voedselresten op om mijt en schimmels te voorkomen.

Wat als mijn mieren niet eten?

-Mieren kunnen soms kieskeurige eters zijn, dit hangt af van soort tot soort en kolonie tot kolonie. Eten de mieren niet probeer dan een andere vorm van proteïne te geven.

Huisvesting

Welk terrarium/aquarium kan ik het beste gebruiken om mijn nest in te plaatsen?

-Het makkelijkste en goedkoopste om te gebruiken is een oud aquarium/terrarium. Nieuwe terraria zijn natuurlijk ook goed maar minder budgetvriendelijk. Ons favoriete terrarium om te gebruiken is het Bugarium van Zoo Med, dit terrarium is aan de bovenkant voorzien van een gazen afscherming en doet dienst als extra uitbraakpreventie bij grotere soorten.

Waarom zit mijn beginnende mierenkolonie het beste in een proefbuis?

-De mieren zitten in een omgeving met een constante temperatuur en een constante luchtvochtigheid. Hierdoor kunnen ze het snelste groeien en zijn de overlevingskansen optimaal.

Vanaf wanneer verhuis ik mijn mieren naar een groter nest?

-Je verhuist je kolonie best naar een groter nest vanaf een 50-tal werksters, dit hangt natuurlijk af van mierensoort en de grootte van het nest.

-Je verwamt je formicarium het makkelijkste met een warmtematje.

-Verwarm altijd maar een deel van je formicarium zodat je mieren kunnen kiezen tussen een warm en kouder stuk. Als je je proefbuis wilt verwarmen verwarm dan altijd het deel waar geen water aanwezig is.

Waarom mag ik mijn kolonie niet direct in een groot nest plaatsen?

-De mieren gaan waarschijnlijk hun afval opslaan in één van de kamers die ze niet gebruiken. Na een tijdje gaat dit afval schimmelen en hierna kan het een negatief effect hebben op de gezondheid van je kolonie.

Hoe zorg ik ervoor dat mijn mieren niet ontsnappen?

-Sommige mieren zijn heel goede klimmers, anderen weer niet. Het beste is om de bovenrand van je formicarium in te smeren met vloeibaar teflon of een mengeling van ontsmettingsalcohol en talkpoeder ( verhouding 1/1).

Hoe zorg ik dat mijn luchtvochtigheid constant blijft?

-Dit kan je doen door hydrokorrels, sphagnum of kokosvezel toe te voegen aan je formicarium.

Hoe verwarm ik het best mijn formicarium?

-Dit kan je doen d.m.v. een warmtekabel of een warmtematje. Zorg dat je altijd maar één deel van het nest verwarmt zodat de mieren kunnen kiezen hoe warm/koud ze het liefste zitten.

Kies ik voor een acrylnest, een natuurlijk nest of een gipsnest?

-Dit is volledig je eigen keuze, voor sommige gevorderde exotische soorten zoals Harpegnathos venator is het aangeraden om ze in een natuurlijk nest te houden.

Beginnen met het houden van mieren

Bestellen!