Posted on

Hoe help ik mijn mierenkolonie met verhuizen?

mieren verhuizen

Home / Blog / Verzorging / Hoe help ik mijn mierenkolonie met verhuizen?

Hoe help ik mijn mierenkolonie met verhuizen?

Als je een mierenkolonie hebt en je wilt deze verplaatsen naar een nieuw nest, dan zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Het verhuizen van een mierenkolonie kan namelijk een delicate operatie zijn. Om ervoor te zorgen dat de verhuis soepel verloopt en je mierenkolonie zich snel thuis voelt in hun nieuwe onderkomen, is het belangrijk om de juiste stappen te volgen en de juiste materialen te gebruiken. In dit artikel bespreken we een aantal tips en trucs om je te helpen bij het verplaatsen van je mierenkolonie naar een nieuw nest. Of je nu een beginnende mierenhouder bent of al jaren ervaring hebt, deze informatie zal je helpen om je mieren veilig en efficiënt te verplaatsen.

Wanneer is mijn proefbuis vuil?

Wij voeden al onze mierenkolonies in de proefbuis en terwijl dat wij dit doen maken wij de proefbuis ook proper met een wattenstaafje. Wij vervangen de proefbuis bij een mierenkolonie wanneer het water in het reservoir van kleur verandert. Wij vervangen de proefbuis niet wanneer het watje verkleurt. Dit is vaak onschuldige schimmel en is niet schadelijk voor de mierenkolonie.

Wanneer verhuis ik mijn kolonie uit de proefbuis?

Over het algemeen kan een mierenkolonie het best te lang in een proefbuis gehuistvest zijn dan ze te vroeg in een formicarium te forceren. Mieren zitten graag bij elkaar en kunnen afhankelijk van de soort makkelijk tot een 100-tal werksters in een proefbuis gehouden worden. Vanaf een 30-tal werksters kan er gekeken worden naar een formicarium.

Hoe laat ik mijn mieren verhuizen?

Mieren gaan op zoek naar een plaats die donker is en voldoet aan hun parameters (temperatuur en luchtvochtigheid). Dit kan makkelijk opgelost worden door het nieuwe nest donker te maken door het af te dekken met bijvoorbeeld aluminiumfolie of karton. De parameters kunnen in het nieuwe nest aangepast worden naar de gewenste parameters van de soort door het nest te verwarmen en te bevochtigen. Om de mieren zo vlot mogelijk te laten verhuizen kan het oude nest best zo’n slecht mogelijke verblijfplaats worden Het oude nest of de oude proefbuis kan volledig in het licht geplaatst worden. Ook kunnen de parameters het best ongunstig gemaakt worden door het nest kouder te maken dan het nieuwe nest en het ook volledig uit te laten drogen.

Hoelang duurt de verhuis?

Mieren kunnen zoals mensen heel koppig zijn. Het verhuizen van de mierenkolonie kan op enkele minuten gebeurt zijn maar kan enkele dagen of zelfs weken duren. De verhuis zelf is vaak op een uur afgelopen maar de aanloop kan heel lang duren.

Wanneer de mieren niet willen verhuizen en dit de kolonie in gevaar brengt door bijvoorbeeld geen toegang te hebben tot water vanwege een volledig uitgedroogde proefbuis kan de kolonie best overgetikt worden in de nieuwe proefbuis of het nieuwe nest. Dit zorgt voor veel stress bij de kolonie dus dit kan men best enkel gebruiken in noodgevallen.

AntsFlanders Blog

Dit was ons eerste zelfgeschreven blogartikel. Dit om jij omtrent jouw mierenkolonie het beste advies en verzorging te geven.

Het is de opzet dat er regelmatig nieuwe blogartikelen verschijnen op onze website omtrent de zorg van mierenkolonies maar ook over specifieke soorten, situaties en mierennieuws.

Voor eventuele onduidelijkheden en aanvullingen mag je altijd een mail sturen naar info@antsflanders.be

Jesse van AntsFlanders