Posted on

Hoe prepareer ik een proefbuis?

Home / Blog / Verzorging / Hoe prepareer ik een proefbuis?

Hoe prepareer ik een proefbuis?

Als je een mierenkolonie hebt, is het belangrijk om een goede proefbuisbuisset-up te hebben om ze gezond en gelukkig te houden. Een goede proefbuisset-up zorgt voor voldoende ventilatie en vochtigheid voor je mierenkolonie, en helpt ook bij het observeren van hun gedrag en activiteiten. In dit blog artikel zal ik je laten zien hoe je een proefbuisbuisset-up kunt voorbereiden voor je mierenkolonie, zodat je ze veilig en comfortabel kunt houden. Volg deze stappen en je zult zien dat je mierenkolonie gedijt en bloeit!

Een startende mierenkolonie wordt het best gehouden in een proefbuis. Maar hoe prepareer ik een proefbuis? Je neemt een plastic of glazen proefbuis. Deze kan je best reinigen met warm water.

Probeer altijd zo hygiënisch mogelijk te werken, dit verlengt de bruikbaarheid van de proefbuis. Naargelang de mierenkolonie (grootte en soort) vul je de proefbuis tussen 1/4 en 3/4 met water. Dit mag kraanwater zijn of mineraalwater maar gebruik geen suikerwater. Suikerwater begint na verloop van tijd te gisten en de ontstane alcohol kan de mieren doden.

Neem een watje/katoentje en vouw dit vierdubbel. Wij gebruiken altijd ontschminkingswatten en geen los katoen omdat de grootte van de watten consistent is en deze ook steviger zijn wat de kans op lekken aanzienlijk verkleint.

Dit duw je stevig in de proefbuis tot vlak boven het wateroppervlak. Vervolgens neem je een lange pincet of sateprikker en duw je krachtig het watje in het water totdat het water net niet boven het watje verschijnt en al de lucht onderaan het watje verdwenen is. De luchtbel mag er zeker nog zijn maar dit is niet optimaal voor de bruikbaarheid van de proefbuis.

Nog één watje om het geheel af te sluiten en de proefbuis is klaar om in gebruik genomen te worden. Nu kan je deze met een mierenkolonie in een terrarium plaatsen of kan je deze in de zomer gebruiken om je eigen koninginnen te vangen.

AntsFlanders Blog

Dit was ons eerste zelfgeschreven blogartikel. Dit om jij omtrent jouw mierenkolonie het beste advies en verzorging te geven.

Het is de opzet dat er regelmatig nieuwe blogartikelen verschijnen op onze website omtrent de zorg van mierenkolonies maar ook over specifieke soorten, situaties en mierennieuws.

Voor eventuele onduidelijkheden en aanvullingen mag je altijd een mail sturen naar info@antsflanders.be

Jesse van AntsFlanders