Posted on

Hoe verwarm mijn mierenkolonie?

verwarm mierenkolonie

Home / Blog / Hoe verwarm mijn mierenkolonie?

Hoe verwarm ik het best mijn mierenkolonie?

Het verwarmen van je mierenkolonie met een warmtemat, warmtekabel en thermostaat kan een geweldige manier zijn om je mierenkolonie gezond en gelukkig te houden. Het kan vooral handig zijn tijdens de wintermaanden wanneer de temperatuur binnenshuis daalt en de mieren hun normale leefomgeving verliezen. In dit artikel zullen we de voordelen van het gebruik van een warmtemat, warmtekabel en thermostaat bespreken en hoe je deze kunt gebruiken om je mierenkolonie te verwarmen.

Waarom verwarm ik mijn mierenkolonie?

Ten eerste, waarom zouden we een warmtemat, warmtekabel en thermostaat willen gebruiken om onze mieren te verwarmen? Mieren zijn koudbloedige dieren, wat betekent dat ze hun lichaamstemperatuur niet kunnen regelen zoals warmbloedige dieren dat doen. In plaats daarvan moeten ze afhankelijk zijn van hun omgevingstemperatuur om hun lichaamstemperatuur te behouden. Dit betekent dat wanneer de temperatuur in de kamer waar je mierenkolonie zich bevindt daalt, de mieren trager en minder actief worden, wat kan leiden tot gezondheidsproblemen en zelfs sterfte.

Een warmtemat, warmtekabel en thermostaat kunnen helpen om deze problemen op te lossen door een constante en comfortabele warmtebron te bieden voor je mierenkolonie. Een warmtemat of warmtekabel is een flexibele en waterbestendige mat of kabel die je onder het nest of de arena van je mierenkolonie kunt leggen. Het kan worden aangesloten op een thermostaat, die de temperatuur in de omgeving kan meten en de warmtemat of warmtekabel kan aanpassen om de gewenste temperatuur te behouden.

Een thermostaat wordt gebruikt om ervoor te zorgen dat de warmtemat of warmtekabel niet te warm wordt en je mieren niet verbranden. Een thermostaat kan de temperatuur meten en ervoor zorgen dat de warmtemat of warmtekabel alleen wordt ingeschakeld wanneer de temperatuur onder een bepaalde drempelwaarde daalt. Het kan ook worden geprogrammeerd om de temperatuur geleidelijk te verhogen of te verlagen om te voorkomen dat je mierenkolonie te snel aan extreme temperatuurveranderingen wordt blootgesteld.

Thermostaat, nodig of niet?

Een thermostaat is niet nodig maar het is een extra veiligheid om ervoor te zorgen dat jouw mierenaltijd de correcte temperatuur hebben. Zelf werken wij met warmtematten zonder thermostaat. Aangezien al onze mierenkolonies zich in een kamer met een constante temperatuur bevinden blijft de hitte die extra wordt afgegeven ook constant. Wij meten de temperatuur in het terrarium met een infraroodthermomter of thermometer met een sonde. Wanneer de temperatuur te hoog is, vergrootten wij de afstand tussen de warmtemat en het formicarium, meestal doen wij dit in de hoogte. Zo leggen wij kleine rubberen tegels tussen de warmtemat en het formicarium

Warmtemat of warmtekabel?

Wij raden het gebruik van een warmtemat aan wanneer één of twee kolonies verwarmt moeten worden. Wanneer een groter aantal kolonies verwarmt moet worden raden wij een warmtekabel aan. Deze kan makkelijk onder de formicaria gelegd worden d.m.v een uitgefreesde gleuf in bijvoorbeeld een stuk hout.

Hoe verwarm ik een proefbuis?

Kolonies in proefbuizen zonder buitenwereld verwarmen is soms een delicate zaak. Zorg ervoor dat je altijd de kant van de proefbuis verwarmt waar de mieren zitten en niet het watergedeelte. Als het watergedeelte verwarmt wordt kan het zorgen voor condensdruppels zorgen in het andere gedeelte en dit kan stress tot zelfs de dood als gevolg hebben bij de kolonie. Meten is weten is de belangrijkste regel omzake temperatuur en luchtvochtigheid. Om bijna exact de temperatuur te weten in de proefbuis van jouw kolonie(s) raden wij aan om een nieuwe proefbuis setup te maken en hierin een temperatuur sonde in aan te brengen. Vervolgens sluit je deze ook af met een katoenen watje. Zo kan je bijna exact de temperatuur weten bij een reeks proefbuizen die allemaal even ver op/ af de warmtemat liggen.

Hoe verwarm ik Exotische mierenkolonies doorheen de winter

Bij exotische kolonies is het essentieel om deze te verwarmen tijdens de wintermaanden. Deze soorten hebben (meestal) geen winterrust of winterslaap an hebben dus een hoge temperatuur nodig om goed te functioneren. Wanneer een exotische kolonie niet genoeg verwarmd wordt gaan de mieren zeer langzaam en passief zijn. Het broed ontwikkelt niet of vele langzamer en er worden ook geen nieuwe eieren meer gelegd. Wanneer de temperatuur zich ver onder de aanbevolen waarde bevindt sterft de kolonie uit.

Hoe verwarm ik (Zuid-) Europese mierenkolonies doorheen de winter

De meeste kolonies van Europese mierensoorten gedijen het beste rond een vijftien graden Celsius gedurende de winter. Het merendeel van de kolonies stopt met groeien, dit wil zeggen dat er geen eieren meer worden gelegd door de koiningin. De mieren worden passiever en verblijven het grootste deel van de tijd ondergronds in hun nest. Deze rustperiode begint meestal rond november en eindigt in maart. Maar er zijn ook mierenkolonies die wel actief blijven doorheen de winter en soms zelfs eieren leggen. De winterrust kan bij de ene kolonie intenser zijn dan bij de andere, zelfs bij mierenkolonies van dezelfde soort.

Moeten mijn Europese mieren in winterslaap?

Het wordt aangeraden om jouw Europese mierenkolonie in winterslaap te houden gedurende enkele maanden. Vaak is een verlaging in temperatuur (niet perse tot vijftien graden Celsius) genoeg om de mieren te helpen met de start van hun winterslaap. Zo krijgt de koningin een rustperiode waarin ze geen eieren legt. Door deze rustperiode kan de koningin ontstressen en kan deze ook ouder worden. Dit is (nog) niet bewezen maar het is weel een hypothese die bijna de gehele antkeeping en mierenhobbyisten community volgt.

AntsFlanders Blog

Dit was ons eerste zelfgeschreven blogartikel. Dit om jij omtrent jouw mierenkolonie het beste advies en verzorging te geven.

Het is de opzet dat er regelmatig nieuwe blogartikelen verschijnen op onze website omtrent de zorg van mierenkolonies maar ook over specifieke soorten, situaties en mierennieuws.

Voor eventuele onduidelijkheden en aanvullingen mag je altijd een mail sturen naar info@antsflanders.be

Jesse van AntsFlanders